2013. július 22., hétfő

Tejszínes-joghurtos túrótorta - egy újabb, gyakran variált kedvencem

 

Sokszor készítem ezt a tortát magunknak vagy a családnak mert könnyű, hűsítő, gyümölcsös, joghurtos és túrós is egyben. Bármilyen ízű joghurttal vagy gyümölccsel, habtejszínnel vagy növényi tejszínnel is elkészíthető. Az alapja készülhet darált kekszből sütés nélkül vagy egy egyszerű piskótatekercsből.

Most két verziójáról is hoztam képeket, az egyik egy kisebb zsúrtorta méretű volt a férjemnek a 8. házassági évfordulónkra.:)

A másikat pedig a férjem vitte a munkahelyére egy szülési szabadságra készülő kolléganőjének a búcsúztatására. Erre természetesen egy marcipán bébifigura dukált. :)

Hozzávalók (24 cm átmérőjű tortához):

Tészta1 (sütéssel):
5 tojás
5 evőkanál cukor
5 evőkanál liszt

A tojásokat szétválasztom, a fehérjét kemény habbá verem. Hozzáadom a cukrot és tovább keverem. Elkeverem benne a tojássárgákat, majd óvatosan a lisztet is. Papírral fedett tepsiben centi vékonyra kikenem, 180 fokon készre sütöm. Még melegen leválasztom a papírról a kisült lapot majd a sütőpapírral együtt feltekerem és így hagyom kihűlni. Széttekerem, lekvárral vékonyan megkenem és szorosan roláddá formázom. Vékony szeleteket vágok belőle, ezekkel bélelem a kapcsos tortaforma alját.

Tészta2 (sütés nélkül):
20dkg darált kesz
10dkg darált dió vagy mandula
15 dkg margarin vagy vaj

A felolvasztott margarint összekeverem a száraz hozzávalókkal, az így kapott masszát a kapcsos tortaforma aljába nyomkodom.


Krém:
20g zselatin
25dkg túró
7,5 dl joghurt
Apró gyümölcsdarabok (elhagyható)
8dkg porcukor (ízlés szerint)
1 citrom leve és reszelt héja (elhagyható)
2 csomag vaníliás cukor
4 dl tejszín

Díszítés:
Gyümölcsök
Tortazselé

A zselatint 1,5dl hideg vízbe beáztatom.

A túrót, joghurtot, citromot és cukrokat sima péppé turmixolom.

A zselatint felolvasztom, a tejszínt kemény habbá verem.

A túrós krémbe keverem a folyékony, de nem forró zselatint, a gyümölcsdarabokat, majd óvatosan belevegyítem a tejszínhabot, úgy hogy az minél kevésbé törjön. Az így kapott krémet a tésztával kibélelt aljú tortaformába simítom és 6 óra hosszára a hűtőben hagyom dermedni.
Tetszőleges gyümölccsel kirakom a tetejét és tortazselével vékonyan bevonom. Ha megkötött a zselé eltávolítom a tortakarikát.




11 megjegyzés:

Marka írta...

NAnananaaaa, ez merénylet a javából! Én ezt most hogy meg tudnám enni!Eszméletlen guszta! :-)

tejszínhab írta...

Hú, de szépek :)

HajniZoli írta...

Mindkettő nagyon jó! Joghurtos, gyümölcsös örök kedvenc.

Judóca írta...

Nagyon jól néznek ki!! Igazi nyári finomságok:) Mi is szeretjük az ilyesmit ám:)))))
Látom az elmúlt bejegyzéseidet, egyik süti jobb mint a másik!!! Dínós, tenyérlenyomatos meg tovább a többi. Ötletekből nem tudsz kifogyni:))

Éva írta...

Nagyon vonzó mind a két tortád, a joghurtos gyümölcsös most nekem is jöhetne egy kicsi belőle! A házassági évfordulótok mostanában volt? Sok boldogságot kívánok nektek, gondolom azért a férjed neked is adott kicsi szeletkét a tortájából?:)

Muskátli Büfé írta...

Mindkettő, de az a tekercses ...

M@rti írta...

Nyelek itt nagyokat....
;-)

Okki írta...

Nagyon guszta mindkettő!:)

Hankka írta...

A piskótatekercses és a kekszes alap is nagyon jó, finom lehet mindkettővel! :)

teller-cake írta...

Marka: merénylet bizony! ;-))
Tejszínhab: köszi! :)
HajniZoli: én sem tudnék választani, bármilyen gyümölccsel befalnám. :-P
Judóca: köszi! Remélem hamarosan Te is raksz fel új képeket!
MuskátliBüfé: ugye? Az magában sem semmi...
M@rti: velem együtt...;-)))
Okki: köszi! :)
Hankka: igazad van, mindkettővel fincsi, a lényeg úgyis a vastag töltelék...:)

Millye írta...

Eszméletlen ügyes vagy! Ahogy a kinézetét és a belevalókat nézem isteni finom lehet ! :)